Chilia Veche - Perla Deltei Dunarii

Danube_Delta_between_tourism_and_traditional_life!.JPG

Refugiu intre apa si uscat

Mica localitate lacustra este izolata intre ape, astfel incat turistul care isi cauta cazare in Chilia Veche descopera ca poate ajunge in acest loc stravechi doar prin doua mijloace; si ambele implica traversarea unor suprafete intinse de apa. Acesta este si motivul pentru care numeroase unitati de cazare in Chilia Veche pun la dispozitia oaspetilor optiunea de transfer cu barca din Tulcea si pana la destinatie. Drumul are aproximativ 60 de km iar adesea pensiunile pun la dispozitie si un navigator experimentat, cu rol de ghid.

Daca, insa, oaspetii sunt amatori de senzatii tari, drumul “pe uscat” le ofera peisaje surprinzatoare si o aventura minunata in sanul naturii. De la Tulcea se poate trece cu bacul, iar apoi restul de 66 de km pana in Chilia Veche se fac pe drumuri in mare parte pietruite.

De vazut in Chilia

Cel mai tanar dintre bratele Deltei se intinde cale de aproape 120 de km de-a lungul granitei cu Ucraina si are cel mai mare debit de apa (de aproape 60%) dintre cele trei canale. Malurile sale reprezinta adapost pentru cateva sate razlete – Patlagean, Ceatalchioi, Pardina, Tatanir, dar si pentru Chilia Veche, o asezare cu o istorie aproape la fel de lunga ca cea a Daciei stravechi. Desi pe vremea lui Herodot Chilia Veche era port la Marea Neagra, aluviunile au facut ca, in zilele noastre, ea sa se afle la mai mult de 40 de km de mare.

Desi majoritatea celor care se ocupa de cazare in Chilia Veche organizeaza expeditii in natura, este bine sa stii din timp ce poti vizita in zona.

Daca alegi cazare in Chilia Veche, trebuie sa vizitezi biserica “Sfintii Voievozi”, construita in secolul XIX. Cu o inaltime de 52 de metri, este al doilea lacas de cult ca inaltime din tara noastra, fiind depasita doar de Biserica Neagra din Brasov. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, biserica a functionat ca un observator militar si inca mai poarta semnele luptei prin care a trecut.

Lacul Rosca este o rezervatie naturala a carei protectie este strict reglementata. Acesta gazduieste cea mai mare colonie de pelicani albi din intreaga Europa. In cadrul pasarilor ce pot fi observate in aceasta zona merita mentionate gastele salbatice, egretele si berzele omniprezente.

Periprava este ultimul bastion de explorare aflat la dispozitia turistilor care navigheaza bratul Chilia. In sudul acestei regiuni se gaseste padurea Letea, celebra pentru hergheliile de cai salbatici, dar si pentru arborii sai mai vechi de 500 de ani. In timp ce padurea reprezinta un refugiu pentru o fauna bogata, in dunele de nisip inconjuratoare si-au gasit casa broaste testoase si soparle felurite.